Ro: Cum Sa Faci Sa Functioneze Nvidia Si Ati Pe Sabayon

From Sabayon Wiki
Jump to: navigation, search

Detalii Despre Nucleu (Kernel)

 Voi incepe tutorialul cu o Atentie : Acest link difera de cel original HOWTO:_Get_Ati_or_Nvidia_Video_Cards_working_in_Sabayon deoarece este o forma actualizata a configurarii driverelor 
 placilor nvidia, ati si inclusiv intel.


 • Inca ceva de precizat, FOARTE important : Dupa fiecare system upgrade (indiferent de nvidia sau ati) trebuie folosita comanda kernel-switcher switch linux-sabayon-X.Y unde X,Y reprezinta versiunea celui MAI NOU kernel instalat ! Pentru a vedea comenzile de la kernel-switcher, rulati comanda in terminal/shell si va va arata mai multe optiuni, trebuie sa stiti exact cum se numeste kernelul nou instalat/actualizat ca sa puteti rula comanda de mai sus (kernel-switcher switch linux-sabayon-3.X sau linux-sabayon-3.X-rY)


Inainte de toate trebuie mentionat faptul ca dumneavoastra, cat si orice alt user de Sabayon folositi linux-sabayon ca si pachet binar pentru totalitatea modulelor generic si optimizat puse in interiorul aceluias pachetului binar. De asemenea, exista si sursele pachetului binar linux-sabayon, si deci, prin aceasta exista posibilitatea userului sa modifice si sa foloseasca propriul lui sabayon kernel. Mai sunt, de asemenea, si nucleele gentoo valabile pentru userii mai avansati care cunosc sistemul gentoo cat si Portage package manager, packetele lor de obicei folosesc aceeasi forma gentoo-sources sau linux-gentoo. Asadar, linux-sabayon este instalat ca si pachet oficial al nucleului sabayon cu toate modulele generice oferite publicului larg. Tin sa precizez faptul ca mai sunt si alte distributii care folosesc configuratia nucleului Sabayon (ca de exemplu Funtoo). De obicei nucleul sabayon are inclus in el toate modulele de nvidia, ati si intel generice valabile pentru publicul larg, si se auto-activeaza odata cu driverele proprietare ale nvidia si ati la bootarea sistemului. In concluzie, sunt o multitudine de surse de nucleu : sabayon , gentoo, hardened , rsbac , ppa, mips, sh, sparc, xbox, si altele. Majoritate userilor nostri folosesc doar primele doua surse. Pentru detalii tehnice privind sursele generale gentoo (userii de Portage) aveti http://www.gentoo.org/doc/en/gentoo-kernel.xml.

Nvidia

 1. In primul rand si de obicei, totul se rezuma la comanda : equo install nvidia-drivers . Cu aceasta comanda Entropy va detecteaza si va instaleaza driverele si modulul nvidia proprietar prin care puteti beneficia de acceleratia grafica Nvidia.
 2. De obicei driverele video s-ar putea uneori sa ramana la o versiune necorespunzatoare cu cea de kernel si interfata nu va mai porni din cauza ca nu este instalat driverul corespunzator.

Daca sunteti in acest caz, intai si intai trebuie sa rulati comanda eselect kernel list pentru a vedea care kernel are '*' la capatul lui. Cea mai noua versiune de kernel are prioritate, deci veti rula comanda eselect kernel set X unde X este numarul din parantezele [] a celui mai nou instalat kernel. Si intr-un final veti avea in acest fel pus nucleul :

 blacknoxis blacknoxis # eselect kernel list
 Available kernel symlink targets:
 [1]  linux-3.1.0-sabayon *
 [2]  linux-3.0.0-sabayon
 blacknoxis blacknoxis # eselect kernel set 1
 • Observati ca steluta (*) este pusa pe cea mai noua versiune de nucleu.

Dupa toate acestea, puteti instala driverele noi cu comanda equo install nvidia-drivers sau equo install nvidia-drivers-290.10#3.1.0-sabayon unde 290.10 reprezinta versiunea driverului nvidia iar #3.1.0-sabayon reprezinta versiunea si numele kernelului atribuit driverelor.

 • Ultima comanda este o sintaxa mai usoara pentru a instala versiunea de driver atribuita nucleului. Pentru a vedea toate versiunile puteti equo search nvidia-drivers. Dupa toate acestea, puteti da restart (reboot) la sistem. Sau daca doriti sa restartati doar interfanta, puteti rula comanda /etc/init.d/xdm restart (pentru useri avansati).
 • In caz ca nu functioneaza nici dupa aceste setari, va sugeram sa incercati comenzile : modprobe -r nvidia && modprobe nvidia . Daca va va da o eroare de tip /lib/modules/3.1.0-sabayon/video/nvidia.ko: No such file or directory, veti fi nevoit sa cititi pasii ce urmeaza (va necesita sa aveti pachetul sabayon-sources instalat):
 1. Verificati intai daca userul vostru este inscris in grupul video : gpasswd -a numeuser video
 2. Rulati comanda emerge nvidia-drivers
 3. Rulati apoi comanda eselect opengl set nvidia
 • ATENTIE! : Asigurati-va ca folositi emerge pe versiunea de nvidia-drivers care trebuie, sa fie aceeasi cu cea a nucleului actual !

Daca nu va functiona nici in acest fel, va sugeram sa apelati la forum sau pe IRC pe canalul #sabayon, sau in cel mai bun caz veti citi documentatia Gentoo despre configurarea avansata a Nvidia in sisteme Gentoo http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Nvidia.

ATI

 1. Primul lucru ce trebuie facut dupa un upgrade de sistem este equo install ati-drivers pentru nucleul (kernelul si versiunea sa) ce-l foloseste sistemul actualmente. Pentru a vedea ce kernel foloseste sistemul momentan, rulati comanda eselect kernel list, si nucleul care are steluta * dupa numele lui (ca in exemplul de la nvidia) este cel care foloseste acum sistemul. Pentru a-l schimba trebuie sa rulati eselect kernel set X unde X este numarul din parantezele patrate [1,2..] din lista de nuclee. Este nevoie de un restart (reboot) la interfata pentru a vedea daca merg driverele ati.
 2. In caz ca nu booteaza interfata in acest mod, este nevoie de o ampla configurare deoarece ATI are mai putin suport decat Nvidia in Linux. Ce trebuie facut prima data in acest caz ? In caz ca stiti sa editati un fisier prin intermediul consolei, va sugerez dupa pornirea sistemului si intrarea sa in BSOD (Black Screen of Death, adica sistemul ramane stagnat pe ecran negru), va trebuit sa tastati Ctrl Alt F6 de pe tastatura, in acest moment va aflati in fata consolei unde va cere parola de root. Introduceti parola de root, si rulati comanda eselect opengl set xorg-x11. Dupa rularea acestei comenzi, puteti porni kdm/gdm/lxdm (depinde ce mediu de interfata folositi GDM-Gnome3, KDM-KDE, lxdm-Xfce,LDE) pentru a va porni interfata grafica (sau puteti da restart daca nu stiti ce trebuie sa faceti). Odata ce sunteti din nou in interfata grafica, editati cu orice editor (sa aiba privilegii de root/administrator) fisierul /etc/X11/xorg.conf . In acest fisier veti cauta sintaxa :
 Driver "ati"

si o veti schimba in:

 Driver "fglrx"
 • Nota personala: Acceleratia FGLRX merge plina de bug-uri pe Gnome3, va sugerez sa nu o folositi si sa puneti in schimb "radeon"

In caz ca NU stiti sa editati din consola prin metoda de mai sus un fisier din sistem, va sugeram sa bootati din nou pe Live CD/DVD/USB si sa cereti ajutor pe IRC pe canalul #sabayon (pentru engleza) sau #sabayon-ro sau pe forumurile sabayon.

Pentru userii avansati sau userii mai putin avansati (pe riscul lor) ce totusi doresc sa continue prin alte metode sa-si rezolve problema ei singuri, vor putea benefica de urmatoarele instructiuni:

 1. In acest caz, metodele de mai sus nu au functionat, deci va trebui sa rulati comanda emerge ati-drivers si mare atentie la versiunea care o compilati/instalati, trebuie sa coincida cu cea a kernelului folosit actual. Puteti cauta driverul prin comanda emerge --search ati-drivers si va va da o lista gigantica de drivere ati :). Ca sa cautati mai bine folositi comanda emerge --search ati-drivers | less si veti putea folosi sagetile sa dati lista mai in sus sau mai jos.
 2. Ce cautati mai exact ? Va trebui sa cautati pachetul ati-drivers pentru versiunea nucleului vostru. In cazul in care ati gasit pe cea care trebuie (sau in cazul in care v-a instalat deja emerge ati-drivers care trebuie) urmatoarea comanda care va trebui sa o rulati este eselect opengl set ati si verificati in fisierul xorg.conf daca aveti Driver "fglrx" in loc de "ati". Daca totul e bine, restartati mediul de interfata.
 3. In caz ca nici asa nu exista nici o solutie sa mearga acceleratia grafica impreuna cu mediul de interfata insusi, va trebui sa setati Driver "radeon" sau Driver "vesa" si rulati comanda in consola modprobe -r ati && modprobe fglrx. In caz ca nu aveti acest modul, rulati comanda in consola modprobe ati, si va sugerez ca si o ultima solutie, sa cititi documentatia aceasta http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Fglrx (pentru userii avansati) pentru a intelege ce ati putea sa faceti daca doriti neaparat acceleratie grafica prin fglrx ATI