Ro:FAQ

From Sabayon Wiki
Jump to: navigation, search
i18n: ca en es it ro

Contents

FAQs

Întrebări generale legate de Sabazon Linux

De ce să alegeţi Sabayon Linux?

1. Varietate

Sabayon are multiple ediţii la alegerea dumneavoastră. De la o varietate de desktop-uri, pachete si instalări, ce sunt preferate de la cel mai nou utilizator pâna la cei mai avansaţi care preferă un nivel mai înalt de personalizare.

2. Sabayon este o distribuţie ce se bazează pe principiul de rolling release.

Odată instalat nu va fi nevoie de o reinstalare pentru versiuni mai actualizate deoarece veţi putea folosi programele de actualizare prezente deja in sistem.

3. Installer-ul Anaconda.

Installer-ul Anaconda din Sabayon simplifică mult instalarea si partitionarea disk-ului de asemenea encriptarea disk-ului este posibilă daca doriţi o siguranţă sporită datelor stocate.

4. Alegerea Manager-ului de Pachete şi a Repo-urilor.

Manager-ul de Pachete al distribuţiei Sabayon, Entropy este bazat pe pachete binare si momentan conţine 10,000 de pachete. Manager-ul de pachete al Gentoo, Portage este bazat pe surse si este de asemenea foarte mare.

5. Asistenţă Tehnică

Sabayon este foarte intreţinut. Puteti gasi ajutor pe forum, web chat sau chiar pe wiki.

6. Aspect.

Sabayon este considerat unul dintre cele mai atractive distributii Linux, de la installer, desktop pana la terminal care are o schemă de culori pentru a face munca in linia de comandă mai placută ochiului.

Pe ce este bazat Sabayon Linux?

Sabayon Linux este bazat pe Gentoo GNU/Linux. Gentoo Linux este una din cele mai populare distributii bazate pe surse.Cum Ubuntu foloseste pachete de la Debian, asa Sabayon primeste pachetele de la Gentoo. De asemenea Sabazon este bazat pe ramura de testare Gentoo. Ramura de testare Gentoo poate fi comparata cu versiunile de Debian din ramura pachetelor instabile. Desi Sabayon este bazat pe ramura de testare a Gentoo veti observa ca Sabayon este un sistem de operare foarte stabil.

Atunci cand folositi Manager-ul de Pachete binar al Sabayon, Entropy aveti la dispozitie aproximativ 10,000 programe pe care le puteti instala. De asemenea puteti folosi si Manager-ul de Pachete al Gentoo bazat pe surse care este de asemenea foarte mare .


Care este diferenta dintre distributiile binare si cele bazate pe surse?

Majoritatea distributiilor: Ubuntu, Debian, Red Hat, Fedora si SUSE, instaleaza pachete binare. Pe scurt un pachet binar este un program pe compilat pe alt calculator si disponibil pentru descarcare si instalare pe alte calculatoare.

O distributie bazata pe surse isi compileaza programele ei din coduri sursa pe calculatorul unde este instalata, in loc sa ne bazat pe alti oameni pentru a compila si a impacheta programele. Distributiile bazate pe surse au in general si niste pachete binare ( pre compilate); acestea vor fi programe mari ca OpenOffice, motivul fiind ca durata compilari acestora este de cateva ore, minim.

Ar trebui sa folosesc Sabayon ca o distributie bazata pe surse sau pachete binare?

Sabayon Linux are doua managere de pachete: Entropy (pachete binare) si Portage (pachete cu surse). Desi puteti instala pachete binare in loc de cele bazate pe cod sursa , Sabayon Linux ofera utilizatorilor sansa de a alege si ce este mai bun din ambele lumi. Pachetele binare din Entropy au fost construite folosind managerul de pachete Portage si apoi impachetate folosind programele de impachetare ale Entropy de pe acel computer.Pachetele binare sunt stocate in repo-urile Entropy si le puteti instala pe computer-ul dumneavoastra folosind fie Equo clientul pentru linia de comanda fie Sulfur clientul grafic (GUI).Deoarece pachetele au o data si un timp diferit de creare este recomandat sa alegeti unul din cele doua managere de pachete si sa il folositi constant pentru a evita conflicte.

In general, folosirea Entropy cu pachetele binare este recomandata noilor utilizatori si cei care vor totul sa functioneze cu usurinta.

Portage (bazat pe surse) este recomandat pentru utilizatori avansati care vor sa isi personalizeze instalarea mai mult.

Sunt 2 avantaje principale pentru distributiile bazate pe surse. In primul rand, distributiile bazate pe surse au cele mai noi programe inaintea distributiilor binare.Acest lucru se datoreaza posibilitati compilari programului fara a fi nevoie testarea lui pe mai multe calculatoare, de asemenea daca un program vine cu o trasatura de care nu aveti nevoie o puteti scoate foarte usor folosind Portage si astfel nu veti mai fi nevoit sa incarcati sistemul cu acea trasatura nedorita.


Ce Editii sunt disponibile pentru Sabayon Linux?

In Sabayon totul tine de alegerea dumneavoastra. Aveti la dispozitie mai multe variante din care puteti alege cea care vi se potriveste cel mai mult.

 • Sabayon Mirrors Page


Urmatoarele alegeri sunt principalele imagini dispoonibile atat in 32bit (x86) cat si in 64bit(amd64):

1. KDE

KDE este o versiune completa.

2. Gnome

Gnome este o versiune completa.

3. XFCE

XFCE este o versiune completa.

De la data de Ianuarie 2011 aceste versiuni sunt inca experimentale (folositi cu grija):

 • [forum.sabayon.org/viewtopic.php?f=60&t=22208 Experimental Spins Release Posting]
4. LXDE
5. Enlightment
6. ServerBase
7. SpinBase

CoreCDX este o instalare minima pentru cei care doresc sa configureze sistemul dupa gusturile sale (pentru useri avansati doar) in 32 biti sau 64 de biti :

8. CoreCDX


Cum sa fac sa mearga Cubul de Desktop ?

Cubul de desktop si efectul grafic 3D in mod normal nu sunt activate dupa instalarea sistemului pe hardisk, sunt setate automat doar pe Live CD/DVD/USB stick.

In teorie, ce vezi pe Live CD/DVD/USB este ceea ce poti sa activezi odata ce instalezi sistemul pe hardisk. Deci, daca in mod normal efectele mergeau pe mediul Live, atunci in mod normal ar trebui sa mearga si pe sistemul instalat odata ce bootezi pe el. De asemenea, cu totii stim ce sunt teoriile : practica nu merge intotdeauna pentru oricine. Daca cumva sunteți in acest caz, puteți vizita forumurile sau wiki-ul nostru pentru ajutor la propriile voastre configurari ale placii grafice (adica ce fel de placa video aveti), sau puteti intreba pe canalul nostru de IRC #sabayon .

In primul rand, cand intrati pe canalul de IRC, trebuie sa aveti verificat MD5 Hash-ul vostru daca intr-adevar coincide cu cel ale .iso-ului downloadat. Sa va asigurati ca inscriptionati CD/DVD-ul (cu Sabayon) la cea mai mica viteza si ca aveti Burn Verify activat.

Veti fi intrebat (pe canalul de IRC) acele doua intrebari de fiecare data, asa ca va rugam sa aveti asigurate acestea inainte sa va intrebam, sa nu ne consumam banda de internet intreband de zeci de ori. Ar parea putin amuzant sa va incercati propriul hash CD/DVD dupa inscriptionarea lui cu Sabayon, dar fara sa stim sigur ca CD/DVD-ul este in ordine, nu putem continua. Am putea sa stam saptamani intregi sa ne dam seama care este defapt problema, cand pot aparea oricand alte probleme decat aceasta. Deci, daca booteaza, nu e neaparat dovedit faptul ca e corect inscriptionat. Cum poti verifica daca e corect inscriptionat ? Norocul iti surade: HOWTO: Checking the integrity of a LiveCD or LiveDVD.

Odata ce aveti aceste lucruri rezolvate, ne putem rezuma la alte urmatoarele probleme de care trebuie sa tinem cont. Ca de exemplu : placa dumneavoastra video : Aveti driverele video instalate cum trebuie ? Cu versiunea actualizata in conformitate cu versiunea nucleului (kernelului) vostru ?

Cei care aveti placa Nvidia, puteti instala driverele de Nvidia in acest mod

 equo install nvidia-drivers

Trebuie sa aveti grija ca driverele sa aiba aceeasi versiune cu kernelul vostru. Pentru a vedea ce versiune are kernelul vostru, folositi comanda:

 uname -r

(Pentru informatii ulterioare despre configurarea avansata a placii grafice, va sugeram Ro:_Cum_Sa_Faci_Sa_Functioneze_Nvidia_Si_Ati_Pe_Sabayon sau pentru useri avansati ce cunosc sistemul Gentoo en.gentoo-wiki.com/wiki/Nvidia. Userii de Portage: daca nu intelegi in mod exact ce le da 'mask' puteti citi mai multe aici dev.gentoo.org/~dang/masked.txt si userii de Entropy: Entropy#Masking_and_Unmasking_Packages_in_Entropy )

Cei care aveti placa Ati/Radeon puteti instala driverele de Ati in acest mod.

 equo install ati-drivers

Tineti cont de acelas sfat ca si utilizatorilor de nvidia drivere : instalati versiunea de driver pentru versiunea actuala de kernel (dupa rularea comenzii uname -r. Exemplu :

 blacknoxis # equo search nvidia-drivers-290.10#3.1.0-sabayon
 @@ Searching...
 @@ Package: x11-drivers/nvidia-drivers-290.10#3.1.0-sabayon
 • Puteti observa ca am pus #3.1.0-sabayon dupa comanda equo search nvidia-drivers-290.10, 290-10 reprezentand versiunea driverului nvidia. Pentru a vedea toate driverele disponibile pentru placa grafica, rulati comanda equo search nvidia-drivers sau equo search ati-drivers

Wiki-ul nostru de Sabayon are de asemenea propriile configurari a placilor video, dar puteti sa cautati detalii si pe forumurile tipurilor voastre de placi de video.

Metodele de adineaori functioneaza pentru marea majoritate din useri, dar probabil dumneavoastra nu va merge. De ce ? Nu stiu. O mica cercetare in interiorul fisierului /etc/X11/xorg.conf va putea raspunde multe intrebari si rezolva toate problemele. Urmatoarea informatie va poate oferi raspunsuri si detalii despre suportul GLX en.gentoo-wiki.com/wiki/AIGLX/Troubleshooting pentru placa voastra grafica.

 • Atentie utilizatori Sabayon/Gentoo romani, paginile gentoo-wiki inca nu au suport in limba romana. Oricine poate oferi ajutor in traducerea lor, cat si cele ale Sabayonului.

De asemenea, pentru functionarea completa a Cubului de Desktop, sunt necesare toate pachetele de tip Compiz, Fusion-Icon. Daca doriti o extra-costumizare a managerului de ferestre (window manager-ului) puteti instala si Emerald. Aceste pachete sunt valabile toate pe repositoriul nostru din Sabayon, astfel le puteti cauta cu Entropy Store (Sulfur) sau cu equo search <nume-pachet>.


 • Nota obligatorie : pentru functionarea in anumite medii de interfata (gen Gnome, KDE, Xfce, s.a.m.d.) trebuie sa porniti, dupa instalarea sa, fusion-icon. Va va aparea in dreapta jos o iconita cu un cub Compiz si va va lasa sa folositi setarile de tip Compiz (cu click dreapta).

Inca mai sunt probleme ? Cumpara-ti o alta placa video (preferabil Nvidia) ! :)

Parole de acces ale LiveCD/DVD?

In versiunile recente:

contul root = root

contul sabayonuser = sabayonuser

In versiunile anterioare:

contul root: Nici o parola, doar apasati Enter.

contul sabayonuser: Nici o parola, doar apasati Enter.

Incarcarea LiveCD/DVD

I: In momentul instalarii distributiei Sabayon Linux, procesul se opreste dupa mesajul "preparing the live CD environment". Ce pot sa fac ?

R: Apasati Alt-F1 in timpul procesului de incarcare, lucru ce va va duce in modul "Verbose" (Detaliat) care va va permite sa gasiti informatiile necesare observari locului unde s-a blocat procesul.

En:Sabayon_Linux#Boot_parameters_and_workarounds_for_problematic_Hardware

Instalarea

I: Care sunt cerintele minime de sistem (CPU, memorie, spatiu pe hard disk , placa video) pentru instalarea si rularea distributiei Sabayon Linux pe Desktop-ul sau Laptop-ul meu ?

R: Toate cerintele de sistem pentru , acccelerarea video sau fara sunt prezente aici.

I: Cand X porneste nu pot vedea nimic, rezolutia pare prea mare.

R: Apasa "Ctrl Alt +" sau "Ctrl Alt -" pentru a schimba rezolutia pana ce veti putea observa ecranul. Dupa aceea puteti seta rezolutia in KDE din System Settings > Display and Monitor, sau puteti modifica direct /etc/X11/xorg.conf, de asemenea puteti folosi Ctrl-Alt-F1 pentru a ajunge in consola.

I: Exista vreun repository actualizat cu pachete binare pe care il pot folosi sa instalez actualizarile fara a compila totul din sursa ?

R: Da. Folositi manager-ul de pachete Entropy in locul lui Portage.

 • [wiki.sabayon.org/index.php?title=En:Introduction#Installation_Guide:_Step_by_Step Sabayon Installation Guide]

Multimedia

Sabayon Linux include suport pentru platformele private? Da, Sabayon Linux suporta DVD-urile, MP3, WNA AAC, DivX. De asemenea suporta o multime de platforme cu Sursa Deschisa cum ar fi Ogg Vorbis, Matroska, Ogg Theora, FLAC, and coder-decoder Xvid.

Jocuri

[sabayonlinux.org/forum/viewforum.php?f=43 Vizitati sectiunea destinata jocurilor de pe forum!]

AIGLX

I: Este AIGLX disponibil??

R: Daca placa dumneavoastra este capabila, atunci aceasta ar trebui sa lucreze fara nici cea mai mica problema. Daca aveti probleme va rugam cititi urmatorul articol pentru mai multe informatii: en.gentoo-wiki.com/wiki/AIGLX/Troubleshooting

I: In Ro:_Cum_Sa_Faci_Sa_Functioneze_Nvidia_Si_Ati_Pe_Sabayon prevede ca GPU-urile de la ATI pot folosi AIGLX cu driver-ul sursa-inchisa FGLRX. Este fezabil? Inainte acesta functiona doar cu XGL si DRI-ul sursa deschisa al driver-ului Radeon.

R: AIGLX este suportat de ambele drivere atat cel cu sursa deschisa cat si cel proprietar FGLRX. De asemenea nu toate placile ATI sunt suportate de driver-ul proprietar cu sursa inchisa FGLRX , si trebuie sa folositi driver-ul Radeon. Pentru a afla daca driver-ul cu sursa inchisa suporta placa dumneavoastra ATI uitativa la notele de lansare ale driver-ului FGLRX.

Intrebarile cele mai des intalnite de Wolfden

Ce este Sabayon Linux

Sabayon Linux este bazat pe distributia Gentoo Linux gentoo.org . Gentoo este o distributie ce poate fi perzonalizata foarte mult de aceea am folosit-o ca baza noastra pentru creearea unei distributii pre-configurate. Daca aveti alte intrebari despre Gentoo si filozofia sa va rugam vizitati situl lor.

Diferente fata de Gentoo?

 • Overlay: Avem propriul nostru overlay Portage pentru ebuilds. Ebuild-urile sunt script-uri ce contin instructiuni pentru managerul de pachete despre cum sa instaleze pachetul din codul lui sursa.
 • Performanta: Am modificat fisierul lui Portage make.conf pentru a ne asigura ca distributia va rula la viteze mai mari pe computerele noi si cat mai rapid pe cele mai vechi.
 • Variabilitate: Din nou am modificat fisierul make.conf pentru a ne asigura pentru un spectru larg de componente hardware ce folosesc arhitectura x86 si amd64 (x86_64).
 • Entropy: Avem un manager de pachete binar ce poate fi folosit ca unicul manager de pachete.Functiile lui se pot folosi impreuna cu Portage daca sunteti un utilizator experimentat.Pachetele binare ale ENtropy sunt programe gata compilate si pot fi instalate imediat fara a fi nevoie de compilarea programului din codul sursa.
 • Ramura principala a Gentoo este numita Gentoo stable. Sabayon este bazat pe ramura de testare a Gentoo .
 • Sabayon are diferite versiuni gata de o instalare rapida si fara probleme. Instalarea in Gentoo este realizata de la 0, fiind responsabilitatea dumneavoastra sa faceti configurarile .
 • Gentoo are propriile "use flags". Sabayon are de asemenea propriile "use flags" si le va ignora pe cele folosite de Gentoo (Portage) atunci cand veti folosi Entropy, dar va tine cont de ele cand folositi Portage.

Cerinte minime pentru Sabayon Linux?

 • Procesor i686 (incepand cu AMD K6 si Intel Pentium II )
 • 512 MB RAM (1 GB recomandat)
 • o placa video OpenGL capabila de accelerare 3D (in general Nvidia, Ati, Intel, VIA) a
 • Un monitor capabil de DDC
 • mouse si tastatura
 • Internet (nu obligatoriu, dar recomandat)
 • Un minimum de 12 GB de spatiu liber pentru KDE si GNOME sau 5 GB pentru alte versiuni, Nota: recomandat este sa aveti macar 40 GB pentru KDE sau GNOME , si 15 GB pentru alte versiuni.


Despre Manager-ul de Pachete

Tocmai l-am instalat, ce fac prima data?

Prima data ar trebui sa incepeti cu actualizarea sistemului, pentru mai multe informatii va rugam sa vizitati [wiki.sabayonlinux.org/index.php?title=Entropy#Fresh_Install_-_What_to_do.3F Fresh Install] !

Cum actualizez/instalez pachete??

Sunt 2 managere de pachete, Entropy si Portage. Este recomandat sa alegeti si sa folositi 1 singur manager de pachete deoarece pot aparea conflicte de la amestecarea ambelor managere de pachete. Va rugam citit pagina aceasta Entropy pentru mai multe informatii despre Entropy. Entropy este managerul de pachete creeat special pentru Sabayon Linux! Acesta are o interfata pentru linia de comanda (Equo) si o interfata grafica GUI (Sulfur). Comenzile Equo si Sulfur sunt ale lui Entropy si sunt recomandate pentru utilizatori noi. Utilizatori avansati pentru mai multe informatii despre Portage, va rugam cititi HOWTO: The Complete Portage Guide .

Interfata grafica pentru intretinerea pachetelor??

Sulfur este interfata grafica pentru managerul nostru de pachete Entropy.

Stop.png
emerge si layman sunt comenzi Portage , Portage nu este manager-ul nostru de pachete dar este disponibil pentru utilizatori avansati. Orice pasi care folosesc aceste comenzi pot fi ignorati fara nici o grija.

Sunt interfete grafice pentru manager-ul de pachete Portage, dar nu inlocuiesc folosirea comenzi emerge.

 • [sabayonlinux.org/forum/viewtopic.php?f=54&t=10158 Portato] este o interfata grafica pentru Portage ce o recomandat pentru activitatea sa intensa de dezvoltare.[portato.origo.ethz.ch/ Pagina de Pornire]

Este recomandat sa folositi interfata grafica doar pentru a cauta pachete si sa le instalati tot cu comanda emerge pentru a va scuti de eventuale dureri de cap . Cautati informatiile de care aveti nevoie cu interfata grafica si apoi deschideti Konsole sau Terminal si folositi comanda emerge !

Cum instalez mai multe pachete odata??

Pentru Entropy:

# equo install pachet1 pachet2 pachet3 pachet4 pachet5

Pentru Portage:

# emerge pachet1 pachet2 pachet3 pachet4 pachet5

Managerul de pachete va instala fiecare pachet pe rand. Inlocuiti pachet1 pachet2 pachet3 pachet4 pachet5 cu numele pachetelor dumneavoastra.

Cum caut un pachet??

 • Pentru Entropy:
# equo search pachet

sau folositi interfata grafica Sulfur, sau folositi [sabayon.org/packages Sectiunea Pachetelor Entropy ] pagina web a Sabayon Linux dedicata pachetelor Entropy!

 • Pentru Portage:
# emerge -s pachet

Sau folositi o interfata grafica cum ar fi Portat.

 • Via [gentoo-portage.com/Browse Gentoo-Portage] sau via [packages.gentoo.org/ Packages-Gentoo].

Folosind EIX

 • Pentru Portage:

Este foarte recomandat sa folositi eix. Este cel mai bun program pentru cautat pachete. Este in linia de comanda dar este foarte avansat si va va spune multe informatii.

# emerge eix && eix-update
# eix pachet

Puteti folosi eix si in Entropy de asemenea:

# equo install eix && eix-update
# eix pachet

Exemplu de rezultat al eix gedit:

 [I] app-editors/gedit
   Versiuni Disponibile: 2.18.2-r1 2.20.3 (~)2.20.4 {acl debug doc python spell xattr}
   Versiuni instalate:  2.20.4(07:05:31 AM 12/29/2007)(python -debug -doc -spell -xattr)
   Pagina de pornire:      gnome.org
   Descriere:     Un editor de texte pentru desktop-ul GNOME

Eix are abilitatea sa caute in Portage si toate celelalte overlay-uri. Doar editati /etc/eix-sync.conf si adaugati * in el

# echo '*' >> /etc/eix-sync.conf

Apoi:

# eix-remote update

Acum cand cautati va va spune si in ce overlay un pachet este daca nu este in ramura principala a Portage. Acest lucru va va mari abilitatea de a cauta pachete deoarece overlay-urile contin multe ebuild-uri de asemenea ! en.gentoo-wiki.com/wiki/Eix

Pot folosi emerge pentru a instala 2 pachete in acelasi timp in Portage?

Da este posibil, dar va va incetini sistemul foarte mult. Nu este foarte recomandat. Yes you can, but it can and will bog your system down. It's not really recommended.

Cum actualizez totul din prima??

Pentru Entropy:

# equo update
# equo upgrade
# equo conf update

Vedeti articolul wiki Entropy pentru detalii.

Stop.png
emerge si layman sunt comenzi Portage , Portage nu este manager-ul nostru de pachete dar este disponibil pentru utilizatori avansati. Orice pasi care folosesc aceste comenzi pot fi ignorati fara nici o grija.

Daca sunteti nou pe aceasta distributie si nu aveti nici o experienta legata de Portage, nu va recomandam sa urmati pasi urmatori pana ce cunoasteti cum functioneaza distributia. Acesta ese una din cele mai rapide posibilitati sa va distrigeti sistemul.Aceasta distributie nu e ca celelalte care au un buton mare de update .Pentru informatia dumneavoastra 'world update' este apelul Gentoo pentru actualizarea intregului sistem. Acesta se uita la fisierul dumneavoastra world si il compara cu cel din portage apoi incepe actualizarea pachetelor.Exemplu:

# emerge -- sync && layman -S
# emerge -ua world
 • [gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=2&chap=1#doc_chap3 Mentinerea Softurilor]
 • [sabayonlinux.org/forum/viewtopic.php?f=54&t=5531 Ghid Neoficial pentru Actualizarile World]

Ati fost avertizat. Daca veniti sa tipati ca sistemul dumneavoastra nu va mai porni, nu va asteptati la simpatie.


Nota: Termenul 'world' nu mai este folosit in Entropy.

Cum dezinstalez un pachet?

 • Pentru Entropy:
# equo remove pachet

Nota - acesta poate sterge dependintele.

 • Pentru Portage:
 # emerge -C pachet

Nota: aceasta comanda nu va sterge dependintele. Va trebui sa rulati [en.gentoo-wiki.com/wiki/Gentoo_maintenance#depclean depclean] pentrua realiza lucrul asta. Este recomandat sa aveti grija cu depclean.

Cum aflu ce pachet depinde de un anumit pachet?

# equery depends pachet

Va va spune toate fisierele ce depind de acest pachet. Vedeti [gentoo.org/doc/en/gentoolkit.xml folosind gentoolkit] pentru mai multe informatii si comenzi.

===Primesc in continuu !!! ARCH is not set... Aveti cumva lipsa legatura simbolica a '/etc/make.profile' ? In Konsole/Terminal folositi comanda su pentru a deveni administrator si apoi:

 • Rulati urmatoarea comanda: eselect profile list
 • Uitativa pentru ceva ca: default-linux/x86/2007.0/desktop si notati numarul din fata lui
 • Apoi rulati: eselect profile set # <--inlocuiti # cu acel numar. In cazul meu va fi eselect profile set 6 .

Acum totul ar trebui sa functioneze normal.

Trebuie sa downloadez un LiveCD/DVD de fiecare data cand se efectueaza un upgrade ?

Nu, sabayon este o distributie rolling release. Dar in unele cazuri upgrade-ul de pe un DVD live se poate dovedi mai eficient din punct de vedere al timpului.

Entropy: Comanda equo face upgradarea usoara vedeti:Entropy.

Portage: Portage este recomandat pentru utilizatori avansati care prefera un grat de personalizare mai inalt asupra sistemelor lor.

Intotdeauna faceti copii de siguranta la date.

Ce este Entropy sau Equo?

Entropy este managerul de pachete bazat pe binare al Sabayon Linux. Pentru a instala pachete binare puteti folosi fie Equo sau interfata grafica Sulfur. Un pachet binar este un fisier ce contine fisiere gata compilate si pregatite pentru instalare fara a fi nevoie sa fie compilate din codul sursa. Equo si Sulfur se ocupa de aceste fisiere.

Cum caut informatii despre actualizarile de securitate ?

Este foarte usor sa va tineti sistemul sigur [gentoo.org/doc/en/security/security-handbook.xml?part=1&chap=14 click me.] Entropy face lucrul asta automat.

Pentru Portage:

 • Deschideti konsole sau terminalul si rulati comanda su pentru a deveni administrator (root).
 • Rulati comanda glsa-check -t all pentru a verifica sistemul.
 • Apoi pentru a repara, rulati: glsa-check -f $(glsa-check -t all)

Puteti de asemenea vizita sectiunea noastra dedicata Securitati pentru mai mult ajutor si sfaturi:

 • [wiki.sabayon.org/index.php?title=En:Security Sabayon Security wiki]

Cum gestionez pachetele blocate?

Acest lucru este o problema in Portage. Veti intalni [gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=2&chap=1#doc_chap4 pachete ce blocheaza alte pachete.] Acest lucru se poate intampla din mai multe motive, ex: pachetul nu mai este in Portage si nu mai exista sau nu mai este suportat. In cele mai multe cazuri dumneavoastra va trebui sa dezinstalati pachetul ce blocheaza noul pachet. Este recomandat sa va documentati totusi inainte de a-l dezinstala pentru a evita eventuale batai de cap. Nu va bazati doar pe informatiile date de portage.


Nota - ultima versiune de Portage (versiunea 2.2 si mai mare) se ocupa de majoritatea blocajelor de pachete.

Cum gestionez pachete mascate??

Un pachet se plange ca este [gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=2&chap=1#doc_chap5 mascat] si nu se poate instalaa. Acesta este un moment bun sa vedeti de ce este mascat. Un pachet mascat este de obicei asa pentru a preveni stricaciuni care le-ar putea provoca sistemului acest pachet. Puteti totusi sa instalati pachete ce sunt mascate dar asigurativa intai ca aflati de ce au fost mascate intai.

Cum actualizez fisiere de configurare?

Pe masura ce instalati noi pachete, unele vor aduce noi versiuni ale fisierelor lor de configurare. Aceste fisiere de configurare sunt importante deoarece pot avea noi setari pentru acele pachete ce trebuie implementate. Aveti grija totusi cu aceste fisiere de configurare este crucial sa fiti atenti cand le modificati. Aici aveti mai multe metode pentru [sabayonlinux.org/forum/viewtopic.php?f=54&t=10863 gestionarea fisierelor de configurare].

Pentru Entropy:

# equo conf update

Pentru Portage: [gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=3&chap=4#doc_chap1 dispatch-conf] si[gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=3&chap=4#doc_chap2 etc-update] sunt probabil cele mai populare metode de a gestiona fisierele de configurare. Puteti gasi un program cu interfata grafica aici:[etc-proposals.berlios.de/ etc-proposals.] Nota:Gestionati aceste fisiere cu grija.

Unde incep configurarea sistemului ?

Pentru Entropy: Toate pachetele sunt preconfigurate si au fost compilate pe un alt calculator. Nu este nevoie (si nu puteti) sa faceti nimic.Daca un pachet a fost compilat fara un anumit USE flag de care aveti nevoie, atunci va trebui sa faceti o cerere pe [bugs.sabayonlinux.org/ bugzilla] si sa cereti celor care itnretin pachetul sa il reconstruiasca sau sa il construiti chiar dumneavoastra.


Pentru Portage: Fisierul make.conf este inima si sufletul sistemului dumneavoastra de operare. Invatatil, editatil si construiti o masina puternica si furioasa :D.

Unde descarca Portage pachetele?

Sunt descarcate si stocate aici : /usr/portage/distfiles/

Unde descarca Entropy pachetele?

Sunt descarcate si stocate in: /var/tmp/entropy/packages/ De exemplu pe amd64 folosind Branch 4 sunt stocate in /var/tmp/entropy/packages/amd64/5

Cum curat pachetele descarcate de Entropy?

# equo cleanup

Accesati Sabayon Wiki page of Equo commands sau equo --help --verbose
         --BGS 18:14, 5 January 2012 (UTC)  Mantained by BGS