Ca:Introduction

From Sabayon Wiki
Jump to: navigation, search
i18n: ca en es fr it pl zh_cn(简体中文) zh_tw

Benvinguts a Sabayon Linux

Sabayon intro.png

Benvinguts a Sabayon Linux: la distribució live totalent instal·lable - http://www.sabayonlinux.org


Aquesta petita introducció us explicarà una mica què és el que heu descarregat, com podeu utilitzar-ho fàcilment i on trobar més ajuda. Pr començar podeu seguir el tour visual Visual_Tour:_Part_1_Booting_Sabayon_Linux


Què he descarregat?

Heu descarregat un fitxer iso, que és una imatge de un cd o un dvd (depenent de la versió que hagueu descarregat). Aquest fitxer iso l'heu gravat ( o l'heu de gravar) en un disc.

Sabayon és una distribució live, és a dir: si inicieu l'equip a partir del cd o dvd que heu gravat, esteu inicialitzant un sistema operatiu plenament funcional.

Sabayon Linux és una distribució de Linux basada en Gentoo (http://gentoo.org). Gentoo és una distribució plenament personalitzable amb unes excel·lents tècniques de desenvolupament, que Sabayon ha usat com a base per crear una distribució pre-configurada pensant en rendiment, versatilitat i estabilitat. Si teniu més preguntes sobre què és Gentoo i la seva filosofia, podeu visitar la seva pàgina web.

 • Rendiment: Hem modificat make.conf per assegurar que la distribució funciona a la màxima velocitat possible en maquinari nou i semi-nou. Com a tal, aquesta distribució no està pensada per executar-se en Pentiums Pro, tot i que pot ser que això no vol dir que no pugui funcionar-hi.
 • Versatilitat: De nou, hem modificat el make.conf perquè s'adapti a un ampli ventall de característiques de la majoria d'ordinadors. També hem compilat el kernel (nucli) perquè pugui funcionar correctament en la majoria d'arquitectures, mantenint un bon rendiment. Així mateix, s'ha mantingut la possibilitat de canviar el que vulgueu segons les vostres necessitats.
 • Estabilitat: Mentre molts dirien que es tracta d'una distribució experimental, Sabayon us dóna opcions. Podeu arrencar amb xgl per tenir xgl auto-configurat i instal·lat, o podeu arrencar amb gentoo legacy i tenir un sistema molt conservador. A més, com que Sabayon és un distribució construïda sobre la fortalesa de Gentoo, podeu estar segurs que esteu treballant amb una distribució absolutament sòlida que us permetrà un ús intensiu del processador i la memòria RAM mentre el sistema es comporta amb tota suavitat.


Com es fa servir?

Instal·lació Com a instal·lador, hem dicidit usar l'instal·lador Anaconda de l'equip Fedora Core, personalitzant-lo segons les nostres necessitats. L'instal·lador és essencialment un DVD (un CD en les edicions mini) que s'instal·la i configura al disc dur. Podeu escollir els paquets que voleu instal·lar o podeu instal·lar el sistema sencer. També trobareu altres opcions, com un servei de rescat o simplement el carregador d'arrencada. Una altra cosa interessant és que podeu actualitzar el vostre sistema (si teniu una versió anterior de Sabayon Linux) sense haver de canviar tot el sistema, sino que simplement els fitxers del nucli s'actualitzaran (NOTA: L'actualització de la versió 3.4 a la 3.5 comporta grans millores, per la qual cosa la major part dels paquets s'actualitzaran).

I ara què?

Bona pregunta...i amb moltes respostes. Primer de tot hem d'aclarir que Sabayon és una distribució centrada en KDE, que utilitza KDM com a gestor d'accés. No obstant, tenim moltes opcions d'escriptori, que trobareu en el propi menú de KDM. Si sou nou a KDE, no us serà difícil adaptar-vos a KDE, perquè l'estructura del menú per accedir a les aplicacions és similar al de Windows, tot i que el menú del KDE dividix l'estructura per matèries, per trobar més fàcilment allò que busquem.

Aquells que estigueu acostumats a la terminal us trobareu com a casa i no tindreu cap problema per navegar pel sistema. Si useu XGL, tindreu compiz com a decoració a les finestres, amb alguns efectes impressionants. Si no useu XGL, tindreu un sistema amb un tema i decoració totalment personalitzats.


Gestió de paquets

Sabayon Linux està basada en Gentoo, per la qual cosa el gestor de paquets és Portage. No obstant, el creador de Sabayon està desenvolupant un nou gestor de paquets Entropy, que ja està operatiu en les seves funcions més elementals. Els dos gestors són plenament compatibles i la diferència entre ells és que Entropy funciona amb paquets binaris, per la qual cosa és molt més ràpid a l'hora de gestionar paquets.

Podeu trobar més informació de Portage al wiki de gentoo http://www.gentoo-wiki.com/Portage. També al wiki de Sabayon podeu trobar més informació sobre Portage Com es fa: La guia de Portage i sobre Entropy El gestor de paquets Entropy.

Indicar-vos, per últim, que tant Portage com Entropy disposen de gestors en mode text (emerge i equo respectivament) i en mode gràfic (Portato i Spritz respectivament). Tant Portage està instal·lat per defecte en el vostre equip (Excepte en la vesrió 3.5 POD), mentre que Entropy també ho està, en mode text des de la versió 3.4F, i en mode gràfic des de la versió 3.5.

Tornant a la base

El programa de terminal és on s'executen les ordres en entorn de text. Aquest entorn és molt més potent que el gràfic, però té la desavantatge que per fer-la funcionar s'han de recordar les ordres. Aquí repassarem les ordres més importants pel mode text, de les que podeu trobar més informació a la xarxa. No us espanteu, ni us hi trenqueu el cap, però: la majoria d'aquetes ordres tenen alternatives gràfiques!! Si no sabeu fer una cosa en mode text, majoria de vegades ho podreu fer amb algún programa gràficament.

Per llegir el manual de qualsevol programa o ordre:

   $ man <programa>
   $ apropos <subject>

Per llegir el que hi ha en un direcori:

   $ ls /dir

Per canviar de directori

   $ cd /path/to/dir

Perquè el sistema us proposi el final d'una ordre a mig escriure:

   Press tab once. Tab twice will give you all options.

Per saber on sou:

   $ pwd

etc, etc, etc... Hi ha centenars d'ordres, trucs i dreceres que aprendreu si utilitzeu habitualment Linux i hi teniu interés. Sino, sempre us quedarà el mode gràfic... :-)


Alternatives Linux al programari de Windows

Una de les preguntes més repetides pels usuaris novells de Linux és quines alternatives hi ha al programari de Windows. Aquí hi ha una llista reduïda dels programes més habituals. No obstant, la llista és inmensa i, a través de la web, trobareu molts més programes dels que us penseu. Com veureu, com que Sabayon Linux està centrat en KDE, la majoria d'aquet programari també ho és.

Windows Linux
IE Firefox, Konqueror
Outlook Evolution
Outlook Express Thunderbird
IRC Konversation, X-Chat
AIM Kopete, Pidgin
Winamp AmaroK, Audacious
Command Konsole
Firewall KMyFirewall
Wireless Knetworkmanager


Per una llista més extensa i comprensible podeu accedir a: http://wiki.linuxquestions.org/wiki/Linux_software_equivalent_to_Windows_software

Tallafocs

NECESSITO MÉS AJUDA!

No patiu. Aquesta curta introducció només és un tast d'informació general perquè pogueu començar a aprendre. Linux està pensat i basat en la força d'una comunitat que us ajudarà. Aquí teniu una sèrie d'adreces que us poden ser útils.

Pàgines Web:

PFM:

Wiki:

IRC: #Sabayon @ irc.freenode.net
Fòrum: