Ca:FAQ

From Sabayon Wiki
Jump to: navigation, search
i18n: ca en es it

Contents

PMF

Preguntes més Freqüents de Sabayon Linux

En què es basa Sabayon Linux?

Sabayon Linux està basat en Gentoo GNU/Linux. Gentoo és una de les distribucions més comuns de Linux.

Què és una distribució basada en fonts?

Moltes distribucions com Ubuntu, Debian, Red Hat, Fedora Core, Suse, i ArkLinux, utilitzen paquets binaris per la instal·lació. En resum, un paquet binari és un programa que es pot descarregar i instal·lar en molts equips, però que ha estat precompilat en una altra màquina.
Una distribució basada en fonts és una distribució en la que es compilen els programes des del codi font, enlloc de recollir paquets precompilats. Moltes distribucions basades en binaris també ofereixen la possibilitat d'instal·lar paquets binaris (pre-compilats), especialment per programes molt grans com openoffice-bin.

Cal indicar, però que el gestor de paquets Entropy està basat en binaris, la qual cosa ens permet instal·lar programes, ja siguin grans o petits en un temps molt curt.

Perquè hauria d'escollir una distribució basada en codis font com Sabayon Linux?

Hi ha dues avantatges en les distribucions basades en codis font com Sabayon Linux.
La primera és que les distribucions basades en codi font tenen habitualment el programari més modern que les basades en binaris. Això és degut al fet que si nosaltres compilem el programa segons les nostres necessitats, aquest sempre funcionarà. No obstant, si treballem en binaris haurem d’esperar que algú altre el compili i el provi en diferents situacions i arquitectures.
La segona és que si un programa té una característica que no necessitem no cal que la compilem, estalviant temps d’execució del programa i guanyant velocitat del mateix. En una distribució basada en binaris no podem fer això, perquè el que tenim ja és un paquet precompilat.

Com ho puc fer per crear un escriptori amb un cub rotatiu?

O sigui, el vostre escriptori 3D no funciona, però funcionava perfectament en la funció live de cd/dvd.

Bé, en teoria, si funcionava bé en la versió live, en la versió instal·lada també hauria de funcionar bé, però de la teoria a la pràctica tots sabem que a vegades...

La primera cosa que necessiteu saber fer és heu d’estar segurs la signatura md5sum del fitxer .iso que us heu descarregat és correcte. heu d'estar segurs que he gravat el disc el més a poc a poc possible, i amb la comprovació d'escriptura activada, per assegurar que el disc que utilitzeu té la versió correcta de l'instal·lador.

És molt important que comproveu aquests dos aspectes, que potser semblem molt simples, però que solucionen centenars de vegades molts problemes que es pregunten al canal IRC i al fòrum. Heu de tenir present que encara que el cd/dvd funcioni, això no vol dir que el disc estigui ben gravat, a vegades els errors estan en altres sectors del disc i si comencem amb un disc mal gravat o defectuós podem estar setmanes buscant l'errada sense trobar-la. Com puc comprovar que la signatura md5sum del que he descarregat és correcta? Bé, aquí teniu la solució: How to verify md5sum and disk

Bé, ara ja estem segurs que el disc que hem gravat és correcte, ara ja podem començar a mirar altres coses. Teniu l'últim controlador, i el correcte, per la vostra tarja gràfica? Això és el primer que hem de saber.

El propietaris de targes gràfiques Nvidia poden accedir al l’enllaç a continuació, que us facilitarà les coses i us estalviarà frustracions, perquè sí, algunes targes necessiten controladors específics: http://gentoo-wiki.com/HOWTO_nVidia_Dri ... he_drivers Si l'emmascarat de paquets (mask) us porta problemes o no sabeu el que és podeu trobar informació a: http://gentoo-wiki.com/Masked

En el nostre wiki també hi ha informació sobre targes gràfiques nvidia i ati, busqueu informació destacada: http://wiki.sabayonlinux.org/index.php? ... in_Sabayon

Molt bé, o sigui que ja heu comprovat que la vostra tarja gràfica i els controladors estan instal·lats i heu reiniciat les X. Com es reinicien les X? Bé, hi ha una simple combinació de tecles que us facilitarà les coses ctrl+alt+tecla_de_retrocés o, alternativament podeu obrir una terminal i escriure su - llavors la contrasenya de root i escriure la ordre /etc/init.d/xdm restart. Si tota la resta falla, reinicieu l'equip.

Ara torneu a ser a l'escriptori, és l'hora d'executar el Gestor d'Acceleració (Acceleration Manager). Això es pot fer de diverses maneres: podeu buscar a través del menú del Kde o ho podeu fer a través de la terminal.

obriu la terminal
escriviu su
introduïu la contrasenya de root
escriviu accel-manager
espereu i una pantalla amb opcions us apareixerà, feu les seleccions d'acord amb les possibilitats de la vostra tarja gràfica, i reinicieu les X. Molta gent oblida reiniciar les X després d'aquest procés, o sigui que és important reiniciar-les. Ara, hauria de funcionar correctament. Si no teniu una icona blava en forma de quadrat (fusion) a la barra de tasques, simplement premeu alt+F2 i escriviu fusion-icon per entrar en el món 3D.

El mètode que acabem de descriure funcionarà per la majoria de gent, però potser no funciona per vosaltres. Perquè? No ho sabem. Una mica de recerca a /etc/X11/xorg.conf potser us podrà resoldre els vostres problemes. Els enllaços següents contenen informació sobre AIGLX i XGL, busqueu la informació més destacada. També haureu de comprovar els paràmetres de les pàgines següents i comparar-los amb el vostre xorg.conf, a veure si coincideixen. Com es fa AIGLX http://gentoo-wiki.com/HOWTO_AIGLX Com es fa XGL http://gentoo-wiki.com/HOWTO_XGL

Encara teniu problemes? Compreu una tarja gràfica nova!

Si voleu explicar com heu aconseguit que la vostra tarja funcioni - feu-ho, si us plau. La meva sempre ha funcionat a la primera, o sigui que mai no he tingut aquests problemes. Source of Information.

Quines són les contrasenyes en el livecd/dvd?

compte root = root
compte sabayonuser = sabayonuser

Arrencant el LiveCD

Q: Instal·lant Sabayon 64 mini 1.10.06. El procés s'atura després del missatge "preparing the live CD environment". Què puc fer? (tarja ASUS, joc de xips VIA, Intel 2core 2.82). Gràcies.

A: Premeu alt-f1 pel mode verbose (xerraire). Això us donarà més informació d'on és exactament el problema i el programa s'atura. També podeu provar diverses opcions d'arrencada del grub, arrencant des del CD. Premeu de F1 a F4 per veure quines opcions podeu habilitar i/o desactivar.

Si us plau, busqueu els codis especials i la llista d'opcions que podeu triar

Instal·lació

Q: Quins són els requeriments mínims (CPU, memòria, espai de disc, tarja gràfica) per fer córrer Sabayon Linux en un ordinador de sobretaula/portàtil?

A: Tots els prerequisits d'instal·lació els podeu trobar aquí. També està disponible una utilitat de selecció de paquets.


Q: Quan comencen les X no veig res, sembla que la resolució és massa elevada.

A: Premeu "Ctrl Alt +" o "Ctrl Alt -" per canviar entre les diferents resolucions fins que pugueu veure la pantalla. Llavors podreu establir la resolució de la vostra pantalla al KDE a través de l'aplicació "kcontrol", o podeu modificar directament el fitxer /etc/X11/xorg.conf. També podeu accedir a la terminal a través de "Ctrl Alt F1".


Q: Hi ha algun repositori actualitzat de paquets binaris de codi font que pugui utilitzar?

A: Actualment està en desenvolupament Entropy, que és exactament el que busqueu. Podeu trobar més informació sobre el gestor de Paquets Entropy en el wiki. Tot i que Entropy encara està en fase de desenvolupament, ja està parcialment operatiu.

Multimèdia

Q: Això funcionarà en un portàtil?

A: Sí, sempre que compleixi amb els requeriments i especificacions mínimes del sistema que trobareu aquí

Jocs

Si us plau, visiteu el nostre espai de jocs

XGL/AIGLX

Q: Hi ha algun enllaç o informació sobre quines targes gràfiques (nvidia o ati) suporten XGL?

A: No n'hi ha cap de completa, tot i que podeu trobar una bona llista de targes al wiki de Gentoo: [1]. Heu de pensar, però, que els controladors de les targes s'estan actualitzant constantment, per la qual cosa pot ser que amb el temps la situació amb la que us trobeu canviï.


Q: I sobre AIGLX ?

A: També en el wiki de Gentoo: [2]


Q: En el Sabayon Wiki diu que els controladors propietaris fgrlx de ATI es poden usar en AIGLX. És possible? Abans només funcionava amb XGL, i els controladors DRI (Direct Rendering Infrastructure) de programari lliure "radeon" eren necessaris per fer funcionar AIGLX.

A: Algunes targes ATI poden fer funcionar AIGLX amb el controlador "radeon" activat. L'èxit dependrà del tipus de tarja gràfica i del suport que es doni de la mateixa en el DRI; si feu glxinfo | grep direct a la línia d'ordres i diu "direct rendering: Yes" amb el controlador radeon, llavors vol dir que el podeu fer servir en comptes dels controladors fglrx. Actualment rels controladors oficials de ATI només donen suport AIGLX per unes poques targes.

Les Preguntes més vistes per Wolfden

Què és Sabayon Linux?

Sabayon Linux és una distribució de Linux basada en Gentoo (http://gentoo.org). Gentoo és una distribució plenament personalitzable amb unes excel·lents tècniques de desenvolupament, que Sabayon ha usat com a base per crear una distribució pre-configurada pensant en rendiment, versatilitat i estabilitat. Si teniu més preguntes sobre què és Gentoo i la seva filosofia, podeu visitar la seva pàgina web.

Quines són les diferències principals amb Gentoo?

 • Overlay: Sabayon té el seu propi overlay per ebuilds en el Portage, és clar. Els ebuilds són fitxers que contenen instruccions que indiquen al gestor de paquets com instal·lar el codi font.
 • Rendiment: Hem modificat make.conf per assegurar que la distribució funciona a la màxima velocitat possible en maquinari nou i semi-nou. Com a tal, aquesta distribució no està pensada per executar-se en Pentiums Pro, tot i que pot ser que això no vol dir que no pugui funcionar-hi.
 • Versatilitat: De nou, hem modificat el make.conf perquè s'adapti a un ampli ventall de característiques de la majoria d'ordinadors. També hem compilat el kernel (nucli) perquè pugui funcionar correctament en la majoria d'arquitectures, mantenint un bon rendiment. Així mateix, s'ha mantingut la possibilitat de canviar el que vulgueu segons les vostres necessitats.
 • Entropy: Tenim un gestor de paquets que tant es pot usar com a únic gestor de paquets com en combinació amb el Portage. Entropy funciona amb paquets binaris i un paquet binari és un fitxer prèviament compilat i empaquetat que podeu instal·lar directament sense necessitat de compilar el codi font.

Quins requeriments té Sabayon Linux?

Si us plau, mireu aquí.

Preguntes sobre el gestor de paquets

Acabo d'instal·lar el sistema, i ara què faig?

Aquesta pregunta sempre m'ha al·lucinat. Qui diu que no hi ha res a fer? Què us sembla simplement fer servir el sistema operatiu i així familiaritzar-vos-hi? Preneu-vos el vostre temps i llegiu la documentació. Si insistiu en fer alguna cosa, llavors feu emerge --sync && layman -S per actualitzar la vostra llista de paquets a través de Portage (o equo update a través de Entropy).

Com puc actualitzar/Instal·lar nous programes?

Aquesta és una qüestió general que es pot contestar de vàries maneres. Una manera d'actualitzar el sistema és usant emerge i portage. Això es fa mitjançant la terminal d'ordres. Per instal·lar programes necessitareu la contrasenya de root:

 • Obriu una terminal
 • Escriviu su per canviar d'usuari a root
 • Escriviu la contrasenya de root i premeu enter, no veureu el que escriviu mentre introduïu la contrasenya
 • Escriviu l'ordre emerge --sync && layman -S La primera vegada que executeu l'ordre trigarà una estona, tingueu paciència, que serà molt més ràpid la pròxima vegada. Això el que fa és sincronitzar la vostra llista de paquets amb portage i layman. Veureu que hi ha una sèrie continua de text que es mostra per la pantalla, és perfectament normal. Recordeu sempre sincronitzar els repositoris abans d'instal·lar o actualitzar cap paquet.
 • Imaginem que volem instal·lar o actualitzar amarok. Altra vegada fem emerge --sync && layman -S i quan ha acabat
 • Fem emerge amarok i el deixem fer. Quan obtinguem el missatge d'èxit llavors sabrem que està actualitzar/instal·lat.
 • HOWTO Use Portage Correctly
 • HOWTO Maintain Gentoo - "Best Practices"
 • Handy Quick Reference of using emerge commands
 • Sabayon Wiki Portage Guide

Fer emerge és un procés ràpid. Recordeu que el vostre objectiu és establir els fitxers de configuració i recompilar el sistema pel vostre maquinari. Heu de conèixer els vostres USE Flags ja que són molt importants. USE Flags són una paraula clau que proporciona informació de dependències i suport del vostre sistema. Si sou nou, heu de conèixer el vostre sistema operatiu abans d'intentar recompilar res. No podeu reconfigurar i compilar programari a cegues, perquè el més provable és que no us funcioni. Si llegiu la documentació, ràpidament veureu com funciona.

I què tal una interfície gràfica per instal·lar paquets?

Hi ha interfícies gràfiques disponibles, però no són substituts a la línia d'ordres emerge.

 • Portato és el gestor de paquets oficial de Sabayon perquè és el que es desenvolupa més activament. De tots els gestors que hi ha aquí, aquest és el que us recomano. Home Page
 • Kuroo és un altre gestor de paquets amb un desenvolupament limitat. És l'únic que té un visor de portage que s'anomena Kuroolito. Podeu usar-lo per navegar per portage i després fer emerge amb els paquets que vulgueu.
 • Porthole no ha fet massa els darrers anys, però hi ha un rumor que podria actualitzar-se.
 • HiMerge és molt difícil d'instal·lar. No tinc experiència amb aquest programa, però només he sentit que queixes de com difícil és d'instal·lar.

Personalment, l'ús d'una interfície gràfica us ajudarà a navegar per portage, però useu la línia d'ordres per instal·lar els paquets: us estalviareu un munt de mal de caps. Millor busqueu la informació que necessiteu en la interfície i després obriu una terminal i instal·leu.

Com puc instal·lar diversos paquets?

Per instal·lar un paquet amb Portage (compilant-lo), podeu fer:

# emerge paquet paquet paquet paquet

I s'instal·laran un darrera l'altre. Òbviament, heu de substituir paquet amb el nom del paquet que voleu instal·lar. Per instal·lar els paquets amb Entropy podeu fer:

# equo install paquet

I s'instal·larà el paquet que haureu indicat.

Com puc buscar un paquet?

A través de Portage:

# emerge -s paquet

A través de Entropy:

# equo search paquet
 • Usant un Gestor de Paquets en mode gràfic

Utilitzar EIX

Per búsquedes us recomano altament que useu eix. És la millor eina que podeu tenir per búsquedes. És una ordre de la línia d'ordres, però és molt potent i us donarà molt informació.

#emerge eix && update-eix
$ eix paquet

Exemple de sortida de eix gedit:

[I] app-editors/gedit
  Available versions: 2.18.2-r1 2.20.3 (~)2.20.4 {acl debug doc python spell xattr}
  Installed versions: 2.20.4(07:05:31 AM 12/29/2007)(python -debug -doc -spell -xattr)
  Homepage:      http://www.gnome.org/
  Description:     A text editor for the GNOME desktop

Té l'habilitat de buscar en portage i en els overlays. Simplement editeu el fitxer /etc/eix-sync.conf i afegiu-hi *

# echo "*" >> /etc/eix-sync.conf

Llavors feu

# update-eix-remote update

Ara les vostres búsquedes us diran on hi ha un paquet, en quin overlay o si està o no a portage. Això us augmentarà les possibilitats de trobar paquets, perquè els overlays també tenen un munt de paquets.

Puc instal·lar dos paquets a la vegada?

Sí que podeu, tot i que no és gens recomanable. És un dels millors mètodes per generar errades al vostre sistema...

Com puc actualitzar el meu sistema de cop?

Si sou nou en aquest sistema operatiu us recomanem que actualitzeu a través de Entropy mitjançant Spritz. També podeu actualitzar el sistema mitjançant Portage, que és el gestor de paquets de Gentoo. No obstant, per això necessiteu tenir un coneixement avançat del vostre sistema i del gestor de paquets. Si no teniu coneixement de Portage el nostre consell és que primer n'aprengueu, perque sense el coneixement necessari és la manera més fàcil de deixar inútil el sistema.

Com puc desinstal·lar un paquet?

# emerge –C paquet

Nota – aquesta ordre no eliminarà les dependències. Haureu de córrer depclean per fer-ho. Recomano molta precaució en l’ús de depclean, perquè fa el que el seu nom indica (neteja en profunditat).

Com puc trobar quins paquets d’un paquet determinat?

# equery depends paquet

Aquesta ordre us retornarà tots els fitxers que depenen d’aquest paquet. Podeu veure ús de gentoolkit per més informació i altres ordres.

El sistema m’indica: !!! No s’ha definit ARCH... Heu oblidat definir symlink a 'etc/make.profile'?

A la terminal feu su per canviar a superusuari i:

 • Introduïu la següent ordre: eselect profile list
 • Busqueu alguna cosa com: default-linux/x86/2007.0/desktop i anoteu el número davant del mateix.
 • Llavors feu: eselect profile set # <--substituïu el # pel número anterior. En el meu cas serà eselect profile set 6.

Ara ja podeu seguir sense problemes.

Haig de baixar-me el cd/dvd cada vegada per actualitzar el sistema?

Podeu actualitzar el vostre sistema mitjançant Portage o mitjançant Entropy. Si no esteu familiaritzats amb Portage, us recomanem que utilitzeu el nou gestor de paquets binaris Entropy a partir de la interfície gràfica Spritz. Podeu mantenir el vostre sistema actualitzat amb només uns quants clics.

Què és Entropy o Equo?

És el sistema binari de Sabayon Linux. El client anomenat equo us permetrà accedir al sistema Entropy i instal·lar paquets binaris. Tot aquest sistema està disponible a partir de la versió 3.5. Podeu trobar documentació quant a Entropy, tot i que encara està en fase de desenvolupament, malgrat que ja és parcialment funcional.

 • Utilitzeu equo --help per accedir a un llistat d’ordres
 • Exemple d’instal·lació d’un paquet equo install paquet. Tot i això, abans haureu d’assegurar-vos que la base de dades està actualitzada equo database generate o equo update. Evidentment, abans d’això haureu de tenir equo instal·lat.
 • Per buscar un paquet equo search paquet
 • Per desinstal·lar un paquet equo remove paquet
 • Spritz és la interfície gràfica de Entropy.

Un binari és un paquet preempaquetat ja muntat que s’usa per instal·lar enlloc d’haver de compilar els fitxers font. Equo i Spritz són els programes que manegen aquest tipus de fitxers.

Com em puc assegurar que el meu sistema és segur?

És molt senzill de mantenir el vostre sistema segur.

 • Obriu una terminal i passeu a root amb su
 • Introduïu l’ordre glsa-check -t all per comprovar el sistema
 • Per arreglar-lo feu glsa-check -f $(glsa-check -t all)

Entropy, ja sigui a mitjançant equo o spritz us permetrà gestionar i mantenir el dia els glsa, que són els avisos de seguretat. Cada vegada que actualitzeu el sistema es comproven i també s'actualitzen perquè no hi hagueu de pensar.

Com es fa per manejar els paquets bloquejats?

Estem parlant de paquets que bloquegen altres paquets. Això pot passar per diversos motius, per exemple perquè un paquet ja no es troba a portage. En la majoria de casos simplement haureu d’eliminar els paquets que bloquegen els nous paquets. No obstant, primer hauríeu de buscar informació, perquè hi ha casos en els que és millor no confiar cegament en portage.

Si actualitzeu el vostre sistema mitjançant equo o spritz, el propi sistema (Entropy) es cuida de solucionar aquests problemes.

Com manejar paquets enmascarats?

Un paquet es queixa que està emmascarat i no es pot instal·lar. Aquest és un dels casos en els que heu de descobrir perquè està emmascarat. Un paquet s’emmascara normalment per evitar que trenqueu altres coses. Hi ha diversos sistemes per emmascarar un paquet. Els podeu desemmascarar, però heu d’¡estar segurs de saber perquè es va emmascarar.

Si actualitzeu el vostre sistema mitjançant equo o spritz, el propi sistema (Entropy) es cuida de solucionar aquests problemes.

Com actualitzo els fitxers de configuració?

Quan aneu a instal·lar programari, alguns paquets porten fitxers de configuració. Aquests fitxers de configuració són molt importants perquè contenen definicions de noves característiques que els paquets necessiten per poder funcionar. Remarco que aquests fitxers de configuració són molt importants i que és extremament important prestar atenció als mateixos. Podeu capgirar completament la resposta del vostre equip si no aneu amb compte. Heu de conèixer els vostres fitxers de configuració. Hi ha diverses maneres de tractar aquests fitxers, tot i que probablement les més habituals són etc-update i dispatch-conf. Una interfície gràfica per això és etc-proposals. Si us plau, mai no coneixereu prou aquests fitxers, o sigui que tracteu-los amb compte.

Per on començo a configurar el meu equip?

Aquí és on hi ha la diversió i el potencial. El fitxer make.conf és el cor i l’ànima del vostre sistema operatiu. Coneixeu-lo, editeu-lo i construïu una màquina eficient. Sabayon Linux ve amb un make.conf genèric que intenta suportar tots els equips sobre la faç de la terra, però no necessiteu tot aquest programari. Configurant-lo tindreu menys problemes i conflictes amb portage.

Preguntes sobre compiz i escriptoris 3D

El cub funcionava en la versió live, però no en la instal·lada. I ara què?

Hi ha vàries maneres de fer-ho. Quan esteu a la pantalla d’arrencada, feu clic al menú de Sessions i seleccioneu Gestor d’Acceleració (Acceleration Manager). Una altra manera és buscar el citat gestor en el menú del KDE. Un altre mètode és obrir una terminal i escriure su per ser root i fer accel-manager. Qualsevol d’aquests mètodes us mostrarà una pantalla per fer la selecció. Després de seleccionar el que vulgueu haureu de reiniciar les X perquè els canvis tinguin efecte. Per reiniciar les X podeu prémer ctrl+alt+tecla_retrocés o escriure a la terminal /etc/init.d/xdm restart. Quan torneu a entrar, hauríeu de tenir les finestres toves i el cub.

He fet tot aiò i encara no funciona. I ara què?

Bé, ara cada cop és més difícil i haurem de comprovar més coses. Necessitareu l’assistència del fòrum o del canal IRC. Us recomano, no obstant, buscar una sortida al vostre problema, primer. Una vegada esteu dins el sistema, obriu una terminal, escriviu fusion-icon i mireu quin error surt a la terminal. Haureu d’escriure aquest error amb la vostra sol·licitud d’ajuda. Heu d’estar segurs, però, que teniu els últims controladors de vídeo per la vostra tarja gràfica.

Com actualitzo Compiz-Fusion a la última versió de desenvolupament?

Tenium una guia en el fòrum que està al dia per adaptar-nos als canvis en el desenvolupament de Compiz Fusion.

Com puc saber si la meva tarja gràfica suporta Compiz-Fusion?

Tenim un llistat de targes sobre les que els usuaris han informat del seu funcionament. La llista no és completa, però és una bona referència.

On puc trobar més ajuda sobre Compiz-Fusion?

Us suggereixo el seu fòrum de suport.

Com instal·lo KDE 4.0.0 amb Equo?

Seguiu aquesta guia

Preguntes sobre xarxes

Com puc saber quina tarja de xarxa tinc?

Com a root escriviu en una terminal lspci i us apareixerà una llista del vostre maquinari. Busqueu el vostre controlador de Ethernet.

Com configuro la meva xarxa?

Suposadament el livecd/dvd reconeix la vostra xarxa i NetworkManager us l’instal·la per vosaltres. Si no és el vostre cas, proveu de fer, com a root, net-setup. Segurmanent voldreu consultar la secció de xarxes de Gentoo.

Puc fer ping al meu router, però no puc accedir a internet?

Teniu problemes DNS. Heu d’editar el fitxer /etc/resolv.conf i introduir els DNS correctes i llavors reiniciar la xarxa. Si no sabeu quins DNS fer servir, proveu amb 4.2.2.2

Problemes de so

No tinc so, què faig?

 • A veure si el vostre ordinador detecta la vostra tarja gràfica. Des de la terminal feu su per accedir a root i feu alsaconf – amb una mica de sort es detectarà i instal·larà la tarja gràfica.
 • Després d’això podeu usar alsamixer o kmix per ajustar les preferències de so.
 • Si teniu una tarja HDA-Intel, Si us plau, seguiu aquest Com Es Fa

Com puc saber quina tarja tinc?

Com a root executeu l’ordre lspci | grep -i audio

Com puc instal·lar alsa-driver en lloc de tenir-lo en el kernel?

Sabayon Linux ve amb alsa en el kernel. No podeu instal·lar els controladors alsa-drivers mentre alsa està en el kernel. Heu d'eliminar alsa del kernel abans d'instal·lar el paquet de alsa-driver. Feu su per ser root i feu:

 • cd /usr/src/linux
 • make menuconfig
 • Ara desseleccioneu ALSA i sortiu del menu
 • Feu: make && make modules_install
 • Feu: cp arch/i386/boot/bzImage /boot/kernel_name <--canvieu el nom del kernel amb el nom actual del kernel
 • Reinicieu el sistema
 • Feu emerge alsa-driver quan estigueu de nou a l'escriptori
 • Més info a: Gentoo ALSA Guide.

Perquè haig de córrer alsaconf cada vegada que arrenco?

Això passa normalment si teniu més d'una tarja de so en el vostre equip. Molta gent té una tarja integrada i llavors es passa a una tarja de millor qualitat. Desactiveu la tarja integrada a través de la bios i torneu a fer córrer alsaconf, així us instal·larà la tarja correcta cada vegada que reinicieu

Preguntes sobre Video

La meva tarja nvidia és una tarja legacy. Quin controlador necessito?

Haureu de comparar la vostra tarja amb la informació de baix per buscar quin controlador és millor per la vostra tarja

Necessito ajuda amb una tarja ati!

No tinc cap tarja ati, o sigui que no us puc ajudar massa, però podreu trobar ajuda a:

Com configurar AIGLX amb ATI?

Com configurar Monitors Duals?

Jo personalment uso aquest sistema i funciona perfectament, fins i tot amb compiz fusion. Comproveu el gentoo wiki Howto Dual Monitors

El video funcionava en el Livecd/dvd, però no després de la instal·lació. Opcions?

Si el vostre sistema de video fucnionava en el livecd/dvd jo provaria d'arrencar el livecd/dvd i copiar el fitxer de configuració xorg.conf en el disc dur de la vostra instal·lació. Hi ha diverses maneres de fer això.

 • Opció 1 – Arrenqueu, navegueu a /etc/X11/ i copieu el fitxer xorg.conf a la vostra versió instal·lada. Hauríeu de tenir accés a la versió instal·lada a través de /media, per la qual cosa seria alguna cosa semblant a /media/mydrive/etc/X11/ Reinicieu l'equip i hauríeu de tenir el que teníeu a la versió live. Hauríeu de fer sempre una còpia de seguretat dels fitxers abans de sebreescriure'ls.
 • Opció 2 – Arenqueu, navegueu a /etc/X11/xorg.conf i useu alguna cosa com http://www.pastebin.ca per enganxar-hi xorg.conf. Anoteu l'adreça URL , per tal que quan reinicieu pogueu accedir a l'anterior adreça. Llavors només heu d'accedir al xorg.conf existent i fer-ne un de nou amb el que enganxareu del que havíeu copiat.
 • Si després d'això no teniu sort, potser hauríem de mirar els controladors. Proveu de reinstal·lar els controladros de video, però abans de reinstal·lar-los, assegureu-vos de tenir els últims controladors disponibles. Els usuaris de nvidia han de comprovar que fan servir controladors compatibles amb el seu maquinari. Vejeu la pregunta 1 de les Preguntes sobre video.

Preguntes sobre les Mini Editions

He instal·lat la mini edition i el sistema no pot calcular la versió del Kernel de Linux

La versió mini no porta les fonts del kernel. Necessiteu afegir les fonts. Com que actualment el kernel de l'edició mini ja no està disponible, l'haureu d'actualitzar:

Seguiu aquesta guia

No sé quina versió de Sabayon estic fent servir?

En un aterminal feu cat /etc/sabayon-release

No puc arrencar el livecd/dvd, ajuda!

Assegureu-vos que el md5sum és correcte i que heu gravat una imatge iso el més a poc a poc possible i amb verificació de gravació. Aixo és vital i cada vegada us preguntarem si ho heu fet, o sigui que si us plau, feu-ho.

 • Useu els cheat codes – Pulseu la tecla F5 quan aparegui el menu del livecd/dvd menu i introduiu els codis en la finestreta que s'obrirà
 • Si encara teniu problemes, escriviu en el fòrum quin maquinari teniu i quins codis heu provat. Potser algú ha tingut el mateix problema i ha trobat la manera d'arrencar.

La versió mini té un escriptori 3D?

Sí, la versió mini conté la mateixa aparença que el DVD. Simplement no té tants paquets ni les fonts.

Haig de fer servir la vesió de 32 bits o de 64 bits?

Això és una pregunta complicada. Per usuaris novells la versió de 32 bits és més senzilla d'operar, mentre que la versió de 64 bits és una mica més complicada. Tot hauria de funcionar igual en la versió de 64 bits que en la versió de 32 bits. Penseu, malgrat tot, que la majoria daplicacións, però, córren en 32 bits. L'usuari mitjà no notarà diferència entre les dues versions. Jo suggereixo provar les dues versions i decidir per ells mateixos. He vist molts novells ana a la versió de 32 bits perquè és més fàcil trobar informació al Google d'aquesta arquitectura.

Puc instal·lar Sabayon sense haver de gravar la iso en un cd/dvd?

Sí, el podeu instal·lar sense un gravador de cds o dvds.

Qüestions d'ajuda i suport

On puc trobar ajuda?

Esteu perduts i confusos? I ha un munt de recursos fantàstics per ajudar-vos. Us suggereixo enormement buscar una mica abans de recòrrer als fòrums o al IRC per evitar demanar el que s'ha solucionat 100 vegades abans. És molt pesat contestar la mateixa pregunta una vegada i una altra quan està tot ben documentat.

  * Nota ràpida per quan s'adjunten missatges d'error – No enganxeu missatges d'error sols, tothom pensa que ERROR: x11-base/xgl-0.0.1_pre20070915 failed és l'error, i no ho és. L'error està abans d'això i heu d'enganxar el registre de l'error sencer, així no perdem el temps esperant el vostre correu amb l'error actual. Si llegiu ERROR: heu d'enganxar el tram d'abans i el de després, si és rellevant.